Tuesday, July 4, 2023

Дві тонни грошей: Терористу Пригожину повернули вилучені під час обшуків 10 мільярдів рублів готівкою

https://biz.censor.net/news/3428808/dvi_tonny_grosheyi_terorystu_prygojynu_povernuly_vylucheni_pid_chas_obshukiv_10_milyardiv_rubliv_gotivkoyu
 
4 липня 2023 р.
 
Засновнику нелегального терористичного угрупування ПВК "Вагнер" Євгєнію Пригожину повернули 10 мільярдів рублів готівкою, сотні тисяч доларів і 5 злитків золота, які російські силовики знайшли під час обшуків у Санкт-Петербурзі після спроби заколоту.
 
За даними місцевого видання "Фонтанка", увечері 2 липня гроші забрав водій Пригожина, який мав довіреність.
 
Сам бізнесмен тоді перебував у Москві "на якихось нарадах", пише видання.
 
Ці кошти російські силовики знайшли 24 червня. Тоді біля офісу ПВК "Вагнер" у дворі готелю "Палац Трезіні" знайшли "Газель" із коробками, де зберігалися п'ятитисячні купюри на загальну суму 4 мільярди рублів. На підземному паркінгу готелю River Palace в автомобілі Citroen виявили ще 6 млрд. рублів. Загальна вага такої суми грошей банкнотами номіналом 5000 рублів перевищує дві тонни. Крім того, в офісах підконтрольних Пригожину структур вилучили сотні тисяч доларів та злитки золота.
 
Як повідомлялося, увечері 23 червня голова російського терористичного угрупування "Вагнер" Євген Пригожин оголосив про початок "маршу справедливості" на Москву і заявив, що 25 тис. підконтрольних йому бойовиків "їдуть розбиратися". Увечері того ж дня найманці ПВК "Вагнер" захопили штаб Південного військового округу у Ростові-на-Дону. Російський президент Путін назвав це збройним заколотом, а проти Пригожина порушили кримінальну справу.
 
Увечері 24 червня пресслужба президента Білорусі Олександра Лукашенка повідомила, що він домовився з Пригожиним про припинення "маршу", після цього бойовики "Вагнера" розвернулися до польових таборів, сам Пригожин виїхав до Білорусі, а справу проти нього закрили.
 
Після цього президент РФ Владімір Путін визнав, що Росія фінансувала діяльність терористичного угрупування ПВК "Вагнер" з бюджету – з травня 2022 по травень 2023 року на утримання бойовиків виділили понад 86 мільярдів рублів (близько $1 млрд.). Крім того, за його словами, понад 110 млрд. рублів (близько $1,3 млрд.) було виділено на "страхові виплати". Імовірно, йшлося про виплати загиблим у війні проти України, родинам яких у РФ обіцяють виплачувати по 5 млн. рублів.
 
ПВК "Вагнер" – незаконна військова організація, заснована у 2014 році, яка використовує терористичну тактику по всьому світу. Естонія, Литва та парламент Франції визнали її терористичною організацією. Французький парламент закликав ЄС офіційно визнати російську групу найманців "Вагнер" терористичною, і є ознаки того, що Велика Британія також планує визнати цю компанію терористичною. США запровадили санкції проти "Вагнер" як транснаціональної злочинної організації. 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.