Monday, February 27, 2023

Дебіли: Майже половина українців вірять, що «Телеграм»-канали пишуть лише правду, - опитування КМІС

https://censor.net/ua/news/3402543/mayije_polovyna_ukrayintsiv_viryat_scho_telegramkanaly_pyshut_lyshe_pravdu_opytuvannya_kmis
 
27 лютого 2023 р.
 
45,2% українців вважають, що телеграм-канали містять тільки перевірену інформацію. Не згодні з цією тезою 28%.
 
Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, повідомляє Цензор.НЕТ.
 
При цьому 21,3% погоджується з протилежною тезою про те, що телеграм-канали "завжди публікують неперевірену інформацію". 50,1% опитаних з цією тезою не погоджується.
 
52,2% респондентів підтримують думку про те, що "телеграм-канали інколи публікують неперевірену інформацію", тоді як 20,3% - не погоджуються з цим.
 
Водночас із тезою про те, що "телеграм-канали часто публікують "фейки", більше користувачів не погоджується (37%), ніж погоджується (34,5%).
 
Під час фокус-групових обговорень лише невелика частина респондентів зазначала, що дуже цінує власний час і не готова витрачати його на перевірку та читання неправдивих новин, які маніпулюють думкою населення, тому від каналів, що публікують подібний контент, одразу відписуються.
 
Інші учасники фокус-груп були більш лояльні до неправдивої інформації, йдеться в дослідженні.
 
Вони дивляться на те, наскільки часто помиляються ті чи інші телеграм-канали.
 
"Якщо опубліковане вибачення та інформація виправлена, то вони продовжують читати такі телеграм-канали. Якщо вбачають системні помилки, то відписуються. Деякі респонденти вважають, що неправдива інформація не є фейками, які розміщені спеціально в мережі", - йдеться у повідомленні.
 
Крім того, як зазначає КМІС, неправдива інформація в офіційних телеграм-каналах, висвітлена з метою підвищення бойового духу населення під час війни чи надання психологічної підтримки, влаштовує учасників фокус-груп.
 
Також більшість українців зазначили, що не перевіряють інформацію, яку публікують телеграм-канали. За їхніми словами, "найкращою перевіркою є час, адже будь-який фейк буде розвінчаний через кілька годин/днів".
 
Опитування було проведене з 21 листопада по 29 грудня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 2005 респондентів. Похибка не перевищує: 2.4% для показників близьких до 50%, 2.1% - для показників близьких до 25%, 1.5% - для показників близьких до 10%. 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.