Wednesday, April 13, 2022

В Уфі журналістку Кучеренко затримали за плакат "Війна – це зґвалтування і вбивства українок і українців"

https://censor.net/ua/news/3333681/v_ufi_jurnalistku_kucherenko_zatrymaly_za_plakat_viyina_tse_zvaltuvannya_i_vbyvstva_ukrayinok_i_ukrayintsiv
 
13 квітня 2022 р.
 
У російській Уфі напередодні вночі співробітники Центру з протидії екстремізму при МВС Башкортостану затримали журналістку Дар’ю Кучеренко.
 
Як повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Idel.Реалии, ввечері 11 квітня вона як активістка провела одиночний антивоєнний пікет біля центрального ринку, тримаючи в руках плакат "Війна – це зґвалтування і вбивства українок і українців. Війна – це бідність та репресії в Росії".
 
"Вийшла сьогодні [на пікет]... Люди зупинялися, читали напис. Деякі мовчки йшли, інші висловлювали згоду, казали: "Ми теж так вважаємо". Затримали, відвезли до відділення. Взяли пояснення. Але відпустили хвилин через 15 навіть без протоколу. Принаймні, поки що", – написала Кучеренко після того, як вийшла з відділу поліції.
 
Коли ближче до ночі журналістка повернулася додому, то біля квартири на неї чекали співробітники управління з протидії екстремізму, які знову відвезли її до відділу поліції, де на неї все ж склали протокол, але копію його ні журналістці, ні її адвокату не видали.
 
"Протокол нам швиденько, на пів хвилинки, дали лише прочитати, але не дозволили сфотографувати, – розповів адвокат журналістки Айдар Хизиров. – У ньому було написано, що Кучеренко "о 20:40, перебуваючи на території Центрального ринку, активно висловлювала своє негативне ставлення щодо застосування збройних сил РФ на території іншої держави". Жодної, так скажемо, деталізації подій – про те, що її спершу затримали, потім, опитавши, відпустили, потім знову затримали – у протоколі не було. Але за словами поліцейського з ОП-7 стало зрозуміло, що це співробітники ЦПЕ схаменулися і сказали, що протокол на Кучеренко потрібно скласти, для чого її знову довелося затримати". 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.